Anläggning / Maskin

Nyheter

|

Publicerat

av

Efter att elsäkerhetsverket gav ut handboken om elinstallationer enligt elsäkerhetslagen 2017, så har det diskuterats i branschen om var gränsen går mellan en maskin och en anläggning. Frågan blir viktig då man t.ex. köpt en maskin som ska repareras eller byggas om av den firman som levererat den. I handboken kunde man få uppfattningen att en installerad maskin är en del av anläggningen och skulle då hanteras av ett elinstallationsföretag med svenskt egenkontrollprogram och svensk auktorisation.

Efter en avstämning med elsäkerhetsverket som FIE nu gjort i ett konkret fall, så är det tydligt att en maskin som är CE-märkt och utförd enligt maskindirektivet inte är en del av elanläggningen. Gränsen till elanläggningen går vid resp. anslutning. För att jobba  på maskiner behövs ingen auktorisation på Elsäkerhetsverket.

Därmed är det inga problem att en maskinleverantör underhåller och reparerar en befintlig installerad maskin utan egenkontrollprogram och svensk auktorisation. Dock ska naturligtvis maskinen kontrolleras/verifieras före idrifttagning enl. SS-EN 60 204-1 så att maskinen är minst lika säker efter reparationen som den var från början.

Magnus Persson, för FIE 2021-06-12

Nyheter

|

Publicerat

av

Nästa inlägg
Nu gäller endast SS-EN 60204-1 utgåva 4
Föregående inlägg
FIE Kompetensdag 2022-04-27

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

Meny