Publikationer.
Här hittar du information om våra publikationer.
De går att beställa via respektive länk, har du några frågor så bara kontakta oss så hjälper vi dig.
Här hittar du information om våra publikationer.
De går att beställa via respektive länk, har du några frågor så bara kontakta oss så hjälper vi dig.
Elsäkerhetsanvisningarna, ESA Industri och installation omfattar regler för arbeten inom industriella elanläggningar samt elinstallationer i bostäder och kontor och liknande.
ESA Industri & installation, är ett exempel på anvisningar som är annan praxis än svensk standard, har Elsäkerhetsverkets Skötselföreskrifter i grunden och är baserad på reglerna i standarden SS-EN 50110-1 Skötsel av elektriska anläggningar samt är samordnad med ESA-19.
Denna SEK Handbok beskriver hur man utarbetar dokumentation för en produkt eller anläggning – vilka regler man kommit överens om i standarder och hur man går till väga när man använder dem.
Läsaren får följa arbetsgången steg för steg, från första början och genom hela processen.
Enhetlighet och standardiserat utförande är en förutsättning för att uppnå en tillräckligt komplett och kvalitetssäkrad dokumentation. Syftet med handboken är att visa hur man på bästa sätt får en dokumentation som är praktisk och smidig, både för tillverkare och för användare. SEK Handbok 439 bygger på internationella standarder och på erfarenheter från svensk industri.
Den nya utgåvan är helt omarbetad jämfört med den tidigare. Dels är upplägget nytt, med en genomgång steg för steg, dels har boken breddats, så att den lätt kan användas också som vägledning vid dokumentation av fristående maskiner och andra tekniska produkter.
Sedan den första utgåvan av handboken kom 2004 har flera av standarderna reviderats och detta avspeglas också i den nya utgåvan. Inte minst har struktureringsreglerna i SS-EN 81346-1 setts över och förtydligats och innehållet i SS-EN 81346-2 utökats med en andra beteckningsnivå (en andra bokstav).
Ett potentialutjämningssystem har till uppgift att reducera spänningarna mellan olika punkter i en anläggning, i första hand för att ge skydd mot elchock.
Dessutom skall systemet skydda utrustning, apparater och system mot skada och funktionsstörningar och mot nedsättning av funktionssäkerheten.
Den här handboken ersätter tidigare HB449 och beskriver generellt de krav som den som beställare eller användare av en anläggning bör ställa på ett potentialutjämningssystem och ger råd och vägledning om hur ett sådant system kan utföras. Potentialutjämning av maskiner enl. SS-EN 60204-1 tas också upp, och ger ett stöd på hur man ska tänka i industriella anläggningar. Jordning och skärmning för att minska elektromagnetiska störningar behandlas inte.
Målet är att ge en praktisk tolkning gällande både skyddsutjämning funktionsutjämning vid potentialutjämning, så att man på ett kostnadseffektivt sätt kan få en person- och funktionssäker anläggning.
FIE har varit delaktig i arbetsgruppen som tagit fram handboken.