Elinstallatör för regelefterlevnad-vad är det?
Som FIEs skribent besöker jag elingenjören och styrelseledamoten i “FIE-Föreningen För Industriell Elteknik”, Jan Björk, 51 år, hos SSAB Borlänge, en vacker torsdag i mitten av oktober. Jan Björk tillhör division Europé och organisationen Technical Development Investment Services-Investeringar.
Sedan Elsäkerhetsverkets behörighetsreform trädde ikraft för drygt 1 år sedan har den tidigare befattningen “Elansvarig” fått rollbeskrivningen “Elinstallatör för regelefterlevnad” som Jan Björk nu innehar hos SSAB Borlänge. Hans uppdrag innebär att verka för att SSAB:s elinstallationsarbete bedrivs i enlighet med lag, förordning och föreskrifter med befogenheter att rapportera in avvikelser gällande SSAB:s egenkontrollprogram och med styrning enligt 23 § och 24 § punkten 1 i Elsäkerhetslagen samt rapportering genom att återkoppla uppdateringar i egenkontrollprogram och gällande ellagstiftning till företagsledningen. Arbetsuppgifterna kan sammanfattas enligt följande:
*Ta fram förslag på egenkontrollprogram samt leda arbetet med egenkontrollprogrammet
*Göra uppföljningar och uppdateringar samt samordna organisationen för egenkontrollprogrammet i företaget
*Stödja gällande utbildningar inom elsäkerhet samt göra återkommande avstämningar med företagsledningen
*Samverkan med övriga SSABorter gällande ellagstiftningen samt vara kontaktperson för revisioner
Förutom ovanstående uppgifter innehar Jan Björk rollen som “Strategisk tekniksamordnare inom El & Automationsområdet” vilket bland annat innebär:
*Följa teknikutvecklingen inom sitt område och övervaka lag- och myndighetskravutvecklingen samt standarder inom sitt teknikområde
*Vara drivande i förbättringsmöten/-grupper med konstruktörer, konsulter med flera och delta i upphandlingar i större projekt och vara drivande i frågor som rör konstruktionsprogramvaror/ hjälpmedel inom gruppen samt prioritera investeringsbehovet inom sitt teknikområde
*Ansvara för handlingsplan och avvikelsehantering för utvecklingen inom sitt teknikområde tillsammans med närmaste chef samt vidta alla de åtgärder som behövs för att förebygga och ingripa mot ohälsa och olycksrisker som är praktiskt möjligt att förutse.
Med de omfattande rollbeskrivningar som ingår i Elinstallatör för regelefterlevnad samt Strategisk tekniksamordnare ställer jag frågan till Jan Björk, om det finns plats i livet för annat än arbete. Med en sambo som delar Jans sport- och idrottsintresset har han numera cykling på landsväg som främsta fritidsintresset, gärna då på varmare breddgrader som Gran Canaria och Mallorca. Som tidigare fotbollsspelare i division 2 är han numera en stor Hammarby fan med åtskilliga resor till Bajens hemmaarena.
Rune Björnström
Jan Björk, Elinstallatör för regelefterlevnad vid SSAB i Borlänge.
Kort om SSAB
SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (O&T), tunnplåt, grovplåt och rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn.
Produktionsanläggningarna i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på cirka 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder.
I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugar.
Nettoomsättningen är cirka 66 miljarder SEK (2017) och cirka 15000 anställda i över 50 länder. Huvudkontoret är placerad i Stockholm och vd och koncernchef är Martin Lindqvist.
Några årtal att minnas:
1878 Domnarvets Jernverk startar tillverkning av tunnplåt
1899 Oxelösunds Järnverk startas av privata aktieägare
1913 Domnarvets Jernverk står nu för 1/8 av Sveriges tackjärnsproduktion. Nu startas utbyggnad av första anläggningen som utrustas med masugn, koksverk, kraftverk mm som blir klar 1919
1939 Partiell nedläggning av verksamheten på grund av brist på råvaror under kriget
1940 Staten beslutar att börja producera tackjärn i Luleå o bildar Norrbottens Järnverk AB
1942 Den första masugnen i Luleå tas idrift
1951 Nytt koksverk byggs i Oxelösund
1953 Fin- och trådvalsverk samt Thomasverk tas idrift i Luleå. Gränges blir ny ägare av verksamheten i Oxelösund.
1955 Första Kaldougnen tas idrift vid Domnarvets Jernverk
1956 Varm- och kallvalsverk samt kaldougn startas i Luleå
1963 Stränggjutningsmaskin 1 startas i Oxelösund
1972 Masugn 2, RH-anläggning och första stränggjutningsmaskinen startas i Luleå
1974 Koksverk 75 startas i Luleå
1975 SSAB Svenskt stål bildas med staten som huvudägare
1980 SSAB börsnoteras
1989 Nya kvartovalsverket tas i ruk i Oxelösund
2006 SSAB köper amerikanska stålföretaget IPSCO
2008 SSAB genomgår en omstrukturering och delas i tre (3) olika geografiska affärsområden, EMEA, Americas och APAC
2010 Den nya kylsektionen på varmvalsverket i Borlänge startas
2012 Härdningslinje nummer 6 i Mobile, Alabama USA invigs och startas
2014 SSAB förvärvar det finska stålföretaget Rautaruukki OY
2015 SSAB lanserar Strenx-det nya varumärket för höghållfast stål
2018 SSAB, LKAB och Vattenfall startar forskningsprojekt mot Koldioxid-fri stålproduktion