Guillermo, elkraftingenjör på SVK

Reportage

|

Publicerat

av

Sången förenar….även Elkraftingenjörer..

Guillermo Aparicio, elkraftingenjör hos Svenska kraftnät i Sundbyberg.

Som manskörssångare i olika körer under drygt 45 år har jag delat mitt sångintresse med folk från många olika ursprung. I Sundbybergs manskör fick jag nöjet att träffa en yrkeskollega, Guillermo Aparico född i Peru, en välsjungande elkraftingenjör tillika andra bas i kören. Faktum är att Guillermo började sjunga 1998 i Västerås. Sedan 2009 har han sjungit i manskören medan jag deltagit mer sporadiskt de två åren jag tillhört kören på grund av att jag numera bor i Trosa. Dessutom sjunger han i Sundbybergs kyrkokör och i företagets sångkör. För några veckor sedan hamnade jag, som är andra tenor, bredvid Guillermo i samband med ett fika efter ett uppträdande i Duvbo kyrka. Några dagar senare fick jag möjligheten att besöka Guillermo på hans arbetsplats, Svenska kraftnät, på Sturegatan i Sundbyberg.

Han föddes i staden Cusco i sydöstra Peru med drygt 400000 invånare och är beläget uppe i Anderna på cirka 3 400 meter över havet. Från staden Cusco, som Guillermo senast besökte 2016 för att ta farväl av sin far som avled tätt inpå, går en smalspårig järnväg mot den världsberömda gamla Inkastaden Machu Picchu, som är Sydamerikas utan jämförelse mest besökta turistmål.

Som yngst i en fem bar stor medelklassfamilj flyttade Guillermos familj till huvudstaden Lima när han var 7 år. Efter grundskola och examen från tekniskt gymnasium följde ett antal år i Östeuropa som ett led i ett utbytesprogram. I början av 90-talet, som färdigutbildad ingenjör kom han till Sverige. Som invandrare utan kunskaper i svenska språket kom de första åren i Sverige att bli synnerligen tuffa med restaurangjobb som varvades med språkstudier och fördjupningsstudier inom tekniska ämnen som så småningom belönades med arbete som lärarassistent inom gymnasieskolan. En vacker kvinna från Peru korsade livets väg och därmed bildades familj som idag består av 4 barn och ett barnbarn.

Ytterligare praktik och enstaka kurser vid högskolan öppnade vägen för anställningar i Västerås hos ABB, SEMCON och SWECO Energuide som år 2009 ledde till den nuvarande anställningen vid Svenska kraftnät i Sundbyberg. De senaste 8 år har han arbetat som kontrollanläggningsingenjör hos Svenska Kraftnät vilket har inneburit att stödja utredningsprojekt- och förvaltningsverksamheten med kompetens inom kontrollanläggningsutformning, systemuppbyggnad, signalsystem, dokumentation och kommunikationssystem men också samordna med de anlitade konsulterna och leverantörerna och ge stöd åt i förstudier för de framtida anläggningarna.

Guillermo, nu 56 år, kan berätta att han inom kort ska övergå till att arbeta som projektingenjör och ska ha rollen som projektstöd samt delprojektledare på den nya enheten inom företaget. Det medför även att ha en del ansvar för projektets genomförande.

Han menar att samspelet mellan de olika kompetenserna och grenarna inne i en så komplex el-teknisk värld som finns hos Svenska kraftnät gör att en ständig kompetensutveckling är garanterad.

Rune Björnström

Kort om SVK, Svenska Kraftnät

Kontrollrum

Nationella kontrollrummet i Sundbyberg. Källa Svenska kraftnät/Foto Tomas Ärlemo

Bildades 1992 som förberedelse inför avregleringen av elmarknaden som genomfördes 1996.
Svenska kraftnät är en myndighet som drivs i form av ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el. Stamnätet omfattar 15 000 kilometer ledningar för 400 kV och 220 kV med stationer och utlandsförbindelser.
Svenska kraftnät har också systemansvaret för el, vilket innebär att affärsverket utvecklar stamnätet och elmarknaden för att möta samhällets behov av en säker, miljövänlig och ekonomisk elförsörjning. Därmed har Svenska kraftnät en viktig roll i klimatpolitiken.
Huvudkontoret och nationella kontrollrummet ligger i Sundbyberg. Finns även kontor i Sundsvall samt en driftcentral i Sollefteå.
Cirka 650 medarbetare men anlitar även många konsulter och entreprenörer runt om i landet. Generaldirektör är Ulla Sandborgh.
Svenska kraftnät är Sveriges elberedskapsmyndighet. Det innebär att man arbetar för att elförsörjningen ska ha beredskap för extrema händelser som kan innebära svåra påfrestningar på samhället.
Svenska kraftnät har i uppdrag att främja dammsäkerheten i landet genom att vägleda länsstyrelserna i dammsäkerhetsfrågor.
Svenska kraftnät skall stödja och bedriva forskning och utveckling som kan öka stamnätets driftsäkerhet, effektivitet och hållbarhet.

Reportage

|

Publicerat

av

Nästa inlägg
Södra Cell Värö – Elsäkerhetsutbildning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.
You need to agree with the terms to proceed

Meny